Vijesti

Svjetski dan divljih vrsta

 

Ujedinjeni narodi proglasili su 3. ožujka Svjetskim danom divljih vrsta s ciljem promicanja bogatstva i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji, te podizanja svijesti javnosti i ukazivanja na probleme ilegalne trgovine divljim vrstama. Svake godine u međunarodnu trgovinu divljim vrstama ulaze deseci milijuna primjeraka biljaka i životinja, bilo da se radi o živim primjercima, mrtvim primjercima, njihovim dijelovima, derivatima ili proizvodima, a vrijednost međunarodne trgovine divljim vrstama iznosi preko 320 milijardi dolara godišnje.

Prvi Svjetski dan divljih vrsta obilježit će se u Zoološkom vrtu grada Zagreba prigodnim edukativno-zabavnim programom u nedjelju 2. ožujka 2014. u vremenu od 11 do 16 sati. Osmišljena su četiri edukativna kutka koji govore o različitim temama: ilegalnoj trgovini kućnim ljubimcima, predmetima koji su izrađeni od ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, razlikovanju ugroženih vrsta od onih koje to nisu te trgovini ugroženim biljnim vrstama. Svaki kutak posjetiteljima nudi interakciju, nova iskustva i obilje korisnih informacija – osim rješavanja praktičnih zadataka, odgonetavanja i proučavanja uzoraka digitalnom lupom, svi zainteresirani moći će se okušati u ulozi carinika ili dotaknuti živog pauka ptičara.

Stoga Zoološki vrta grada Zagreba, Državni zavod za zaštitu prirode i Ministarstvo za zaštitu okoliša i prirode pozivaju Vas u

Zoološki vrt u nedjelju, 2. ožujka 2014. od 11 do 16 sati.

 

HDZPP