Zanimljivosti

Testirajte svoje poznavanje ptica

Prepoznajete li ptice? Ili glasanje onih skrovitih vrsta? Čak ako je vaš odgovor negativan, ne očajavajte, na više je načina moguće stjecanje početnog ili potrebnog iskustva.

Iako se veliko iskustvo može sakupiti uobičajenim terenskim radom, obilaskom prirode, za neke rijetke ili "sramežljive" vrste potrebno je biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, prijeći velike udaljenosti, imati veliko strpljenje, a o sreći da ne govorimo.

Kada se radi o vrstama koje su skrovite, na primjer sitnim šumskim pticama pjevicama, teško je ptičju pjesmu povezati sa određenom vrstom koju jednostavno nemate pred očima. Problem je još veći kod vrsta koje se slično glasaju ili kod vrsta koje se u različitim prilikama različito glasaju.

Dok nošenje knjiga ili zvučnih zapisa za prepoznavanje ptica u prirodu može biti problematično, fotografi i snimatelji zvuka omogućili su norveškim entuzijastima i znanstvenicima da zainteresiranima omoguće stjecanje i testiranje znanja pristupom iz drugog kuta. Na taj način povećavaju broj poznavatelja ptica ali i potencijalnih sudionika u drugim ornitološkim projektima.

Stranice su na engleskom jeziku i sadrže prilagodljiv obrazac za testiranje poznavanja ptica. Preporučljivo je prvo posjetiti i istražiti mogućnosti treninga jer možete odabrati područje promatranja, od cijele Europe, pa do pojedinih zemalja, pa prema tome i Hrvatske. Također možete odabirati težinu testa, broj pitanja u jednom testu, prepoznavanje slika ili glasanja i tako dalje.

Jedan od trenutnih nedostataka, mada on to i ne mora biti, je taj da testovi trenutno koriste latinske i engleske nazive. Za očekivati je da će se i to možda uskoro promjeniti.

Na kraju, ne zaboravite se i zabaviti!

Ukoliko uspješno položite službeni test, koji zahtjeva da prilikom pristupanja ipak dostavite određene osobne podatke, možete osvojiti simboličnu nagradu. Postoji mogućnost sudjelovanja u uređivanju ove stranice.

HDZPP