Vijesti

„PTICOLJUPCI U AKCIJI“

 

Učiteljica, Anica Globan Kovačić iz OŠ Vojnić potaknuta tekstom na našoj web stranici o prehrani ptica tijekom zime motivirala je svoje učenike 2B razreda, ali i njihove roditelje da se posvete pomaganju pticama u zimskom periodu godine. Uz to i sudjeluje u natječaju Bioteke - udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti te trgovačkog lanca Emmezeta „Mali ekolozi-velike nagrade“ sa svojim projektom „Pticoljupci u akciji“.

Vrijedni učenici i njihova učiteljica

Njezina prethodna generacija, sadašnji šestaši, je od prvog razreda hranila ptičice u hranilicama smještenim na drveću vidljivom kroz prozor naše učionice. Kako su postale trošne, i trebale su nove motivitala je tate, djedovi, bake... učenika, bacili na posao i napravili nove hranilice ptice. Kako bi hranilice bile ispravno i bezopasno postavljenje za to je zadužen domar Dario Relja.

Postavljanje je obavljeno uz stručnu pomoć domara


Čitajući raznu literaturu, ali i našu web stranicu saznali su što je potrebno pticama za prehranu. Nakon suglasnosti roditelja za sudjelovanje svih učenika u projektu, počeli su sakupljati novac za hranu. Sada nabavljaju suncokret, mješavinu hrane za ptice, proso… U tome im pomaže učiteljica Kornelija koja živi u Zagrebu pa im iz ZOO dućana nabavlja raznoliku hranu.

Kad su shvatili da samo razrednom štednjom neće moći sakupiti dovoljno novaca za svoje „proždrljivice“ organizirali su novu akciju u izradi i prodaji hranilica koje izrađuju roditelji. Te hranilice prodaju u lokalnoj cvjećarni i drugim roditeljima te stanovnicima Vojnića. Ut to na poklon svaki kupac dobiva i dva srčeka od sjemenki te recept za izradu.

Vesele kučice i hranilice od sada se mogu i kupiti a na dar dobivate "srčeko"


Tekstom sa naše stranice o zimskoj prehrani ptice naučili su da ako jednom započinješ hraniti ptice to moraš raditi ustrajno jer se ptice naviknu hranilište te da ugibaju ako hranu ne nađu na tom mjestu. Zbog je napravljen raspored hranjenja preko vikenda, ali i zimskih prazinika kada djeca hrane ptice sa svojim obiteljima


No kako se, ovakav hvale vrijedan projekt, nebi samo ostao u školskom dvorištu posjetili su načelnika Općine i darovali kućice za prehranu ptičica u našem parku. Načelnik Nebojša Andrić je bio zadivljen znanjem Pticoljubaca, pjevanjem himne koju su sami sastavili za ovaj projekt. Zadovoljan akcijom koja će uljepšati park u Vojniću i obogatiti ga mnoštvom zvukova ptičica. Kao nagradu učenicima obećao je organizirati prijevoz u ornitološki rezervat na Petrovoj gori i nabaviti dalekozor. Pomoću kojeg će će učenici moći proučavati svoj ptičji svijet.

Posjet načelniku Općine Vojnić

No, niti to akcija ne staje u pripremi su kučice koje će darovati jednoj Crvenom križu.... Kako na kažu „u planu je još mnogo toga“ no ne žele sve otkriti kako bi nešto bilo i iznenađenje. A kako sami istiću cilj im je zaštititi biološku raznolikost svojeg grada i zavičaja, osvijestiti ljude koliko je lijepo pomagati životinjama i nadasve uživati.


A nama na kraju samo ostaje zahvaliti i pohvaliti učiteljicu, učenike i sve one koji pomažu i daju potporu u provođenju ovog projekta. Te dodati da bi se i ostale škole mogle povezati i iskoristiti ovaj projekt kao novi projekt za svoju školu, vrtić, grad....

HDZPP