Vijesti

Spriječimo ilegalan lov ptica u Europi

Molimo Vas da potpišete ali i podijelite ovu peticiju sa Vašim prijateljima u zemlji i inozemstvu radi nastojanja da se končano progovori u Europi protiv nezakonitog lova ptica. Zbog raznih nedosljednosti u zakonima i utjecaja lovačkih lobija, znatno je povećan broj ubijenih ptica, što u konačnici dovodi do izumiranja raznih velikog broja vrsta. Trenutno postoji znatna zabrinutosti za neke određene vrsta ptica, kao što su Amurski Sokol i Grmuša čevrljinki ali i mnogih drugih koje su pred izumiranjem.

Nažalost mediji su prepuni priča koje se odnose na ubojstva i krivolov slonova i nosoroga radi bjelokosti i „afrodizijaka“, ali rijetko se čuju priče o ubijanju ptica i drugih životinja te o teškim kršenjima zakona očuvanja bio-raznolikosti diljem Europe. Realnije kvote za odstrel i zakonski okviri koje treba postaviti i provesti kako bi se održala bio-raznolikost i zaštita svih vrsta ptica u Europi pa samim time i u Hrvatskoj.

Aktualni slabi i nedorečeni te neusklađeni zakoni diljem Europe, zapravo omogućuju stalnu pojavu organiziranih lovačkih putovanja za lov na ptice kao ciljanu vrstu. Međutim, broj ptica ubijenih u takvim „legalnom“ lovu je minoran spram broja ubijenih ptica strane lovaca/krivolovaca koje se prokrijumčare iz njihovih staništa samo za potrebe i potražnju za tradicionalne kuhinje u nekim Europskim zemljama. Utvrđeno je da su krivolovci ubili više od 2 milijuna Grmuša samo u posljednjih nekoliko godina.

Ptice selice kao što je, Amurski sokol i ostale vrste sokolova, vjetruša, orlova..., ubijeni su ili zatočeni kao kućni ljubimci odnosno kao „lovne ptice“. Dokumentirani da su deseci tisuća ovih ptica koje su zarobljene i prodaju se na ilegalnim tržištima. Sokol atraktivna i popularna ptica za sokolare iz arapskih zemalja dok su njegove divlje populacije su u gotovo pred izumiranjem. Mnoge druge vrste ptica, su također pred izumiranjem ili u opasnosti iz istih razloga. Ovu i ostale opasnosti za ptice u migracijama prepoznali su CMS i međunarodne vladine stranke, zajedno s Odborom svjetske baštine.

Tražimo vašu pomoć potpisivanjem i dijeljenjem ove peticije u svijetu, uz naše akcije u spašavanju, zaštiti ćemo mnoge vrste ptica diljem Europe. Implementacijom i jačem provođenju zakona, da se zaustavi ilegalni lov, krivolov, ubijanje i šverc svih ptica. Moramo poticati na poštivanje Konvencije o migracijskim vrstama ptica te podržati Odbor Svjetske baštine kako bi se odlučnim koracima osiguralo da se očuvanje cjelokupne bio-raznolikosti, pa samim time i ptica, ispravno provodi putem svrsishodnih Zakona.

Stoga, još jednom Vas molimo, potpišite ovu peticiju, i što je važno, podijelite ju Vašim prijateljima u našoj zemlji i svijetu u nastojanju da konačno progovori u Europi protiv nezakonitog lova ptica. Jer danas zbog raznih „rupa u Zakonima“ i nedosljednosti postojećih zakona, veliki broj ptica biva ubijeno ili zatočeno, što dovodi do neupitnog izumiranja raznih vrsta. Danas smo zabrinuti zbog sokola, grmuša... i njihove ugroženosti a sutra... ?

 

 

HDZPP