Vijesti

Godišnji izvještaj Projekta čaplja

 

Nakon dvanaest mjeseci monitoringa čaplji evo i prvog izvještaja kretanja, migracija i rasprostranjenosti tih ptica u dijelu Hrvatske. U monitoring su se uključili Darko Podravec, Bariša Ilić, Jurica Štošić, Željko Jambrešić, Stefan Arbutina, Željko Vasilik te Sandro Jurišić kao voditelj Projekta.


Ukupno je opaženo 1579 jedinki od kojih je najbrojnija siva čaplja dok čaplja govedarica nije uočena niti na jednom području. No, zanimljivost je da je potvrđeno da je mala bijela čaplja ne samo selica već i stanarica, odnosno zimovalica na području delte Neretve.

Iako malobrojni promatrači, na svojem su području u dužini od jednog kilometra marljivo bilježili i dostavljali podatke kako bi se mogla stvoriti baza podataka na karti Hrvatske.

Kako se monitoring, odnosno Projekt čaplja nastavlja još dvije godine pozivamo Vas sve koji ste voljni odvojiti malo svojeg slobodnog vremena te jedan dan u mjesecu, na zadanom području u blizini vašeg doma, promatrati i brojiti ove predivne ptice javite nam se putem linka na kraju stranice. To se poglavito odnosi na naše članove iz središnjeg i istočnog dijela zemlje, Osijeka, Đakova, Virovitice, Vukovara...ali i Primorje i Dalmacija te lićki dio uz Istru potrebni su nam kako bismo upotpunili i dobili cjelovitu rasprostranjenost ove vrste u Hrvatskoj. A posebno bi bilo zanimljivo vidjeti i zimsku rasprostranjenost čaplji na našim otocima. Stoga uključite se u ovaj Projekt !

U nastavku Vam donosimo pregled montiringa po mjesecima, klikom na sliku povećajte kartu i pogledate rasprostranjenost vrsta po mjesecima. Jedna točka označuje pet jedinki a svaka vrsta ima svoju određenu boju.

Cjelokupni izvještaj u exscel-u pogledajte na istaknutom linku.


 

HDZPP