Vijesti

Izvještaj HDZPP-a za Europsko promatanje ptica 2014

 

Kao i proteklih godina naše se Društvo pridružilo velikoj europskoj manifestaciji u organizaciji BirdLife-a, Euro-birdwatc 2014.

Ukupno je učestvovalo 29 naših članova a uočeno su 12.253 jedinki ptica.
Treba istaknuti ali i pohvaliti našeg tajnika, Željka Vasilika, koji je uložio veliki trud i organizirao promatranje ptica sa školama iz Kutine i Siska.

Tijekom ovogodišnjeg promatranja brojne uobičajne vrste ptica poput velikih bijelih čaplji, sivih čaplji, ćubastih gnjuraca, pataka, vrabaca...ali i neke rjeđe i osjetljivije na stalan pritisak i čovjekov negativan utjecaj na prirodu i okoliš poput žalara cirkavaca, orla štekavca, eje močvarice, krivokljune prutke, surog orla....

U ovogodišnjem promatranje uočeno je ukupno 109 vrsta ptica.
Najviše je zapaženo čvoraka, običnih vrabaca ali i 1213 malih vranaca od doline Neretve do Save kod Samobora. Hrvatska gnijezdeća populacija tih ptica je kritično ugrožena zbog rapidnog gubitka staništa. No, neretvanski je kraj izrazito važno zimovalište i odmorište za tu vrstu ptica odnosno sjeverne populacije koje zimuju na mediteranskom području.

Crvenim su krugovima označena mjesta promatranja ptica

 

Iako ovogodišnje europsko promatranje nije bilo medijski dobro popraćeno raduje nas zainteresiranost školskog sustava za učestvovanje u promatranju. Jer ptice su ipak najuočljiviji indikator očuvanosti prirodnog okoliša neke zemlje i njezinog ekosustava.
Pa stoga naše Društvo i dalje stoji na raspolaganju zainteresiranim školama, institucijama, pojedincima ali i našim članovima u popularizaciji promatranja ptica i ostalim aktivnostima u zaštiti ptica i prirode.

Na kraju treba i zahvaliti našem dopredsjedniku Darku Podravcu, voditelju i koordinatoru ovog projekta na velikom trudu koji je uložio da se ovogodišnje promatranje održi i da svi podaci stignu na vrijeme i Luxenburg.

 

 

Izvještaj HDZPP-a BirdLife-u

Tablica sa izvještajima po lokacijama

HDZPP