Vijesti

Izvještaj Euro-Birdwach14 iz Luxenburga

 

Tijekom proteklog vikenda, BirdLife je, uz pomoć nacionalnih udruga za zaštitu ptica i prirode, u 40 zemalja u Europi i središnjoj Aziji, organizirao promatranje migracije, gotovo 2,5 milijuna ptica, na zimovanje prema jugu.

Od Portugala do Kazahstana. od Malte do Norveške više od 23.000 ljudi sudjelovalo je u promatranju. Nacionalne udruge za zaštitu prirode priredile su više od 895 raznih događanja, susreta i manifestacija kako bi potaknuli ljude, svih uzrasta, da izađu, promatrati, istraživati i uživati u preletu ptica. Glavni je naglasak, svih manifestacija bio, upoznati ljude sa biološkom raznolikosti autohtone prirode. A glavi cilj, ukazivanje na potrebu zaštite te raznolikosti. Da bi zaštitili svoje i druge europske ptice. Trebamo im osigurati osim dobih uvjeta za razmnožavanje i zaštitu na odmorištima i rutama kojima preleču, u raznim zemljama Europe, te sigurnost i stabilnost staništima gdje zimuju.

Podaci ovogodišnjeg promatranja, prikupljenih u svakoj zemlji, učesnici obrađeni su u Europskom centru, koji je ove godine bio u Luksemburgu u organizaciji Natur & ëmwelt

Sažetak rezultata EBW14

Najčešće uočene vrste su:

1. Čvorak (Sturnus vulgaris)
2. Crna liska (Fulica atra)
3. Divlja patka (Anas platyrhynchos)

Zbog različitih vremenskih prilika tijekom vikenda od sunčanih do oblačnih predjela imamo i različite izvještaje o migraciji. U Nizozemskoj zabilježeno je više od milijun ptica. No, ima i nekih loših izvjaštaja. Nažalost ptice nisu izdržale težinu puta pa tako u Estoniji mladi crvenokljuni labudi nisu preživjeli i pronađenu su mrtvi..
Nekim su se promatranjima pridružili i ugledni gosti poput, diplomatskog zbora u Crnoj Gori, u Uzbekistanu nazočio je britanski veleposlanik, a u Armeniji američki veleposlanik, zamjenik ministra zaštite prirode i predstavnici nevladinih organizacija. Također u Gibraltaru događaju su nazočili su ministar zdravstva i okoliša.


Ornitološki treba izdvojiti prutke sabljarke (Xenus cinereus) i plosnokljune žalare ( Limicola falcinellus ) uočene u velikom broju u Italiji, azijske zviždke (Phylloscopus inornatus ) u Latviji, ali i u središtu Budimpešte. Zelenkasti zviždak (Phylloscopus trochiloides) u Poljskoj. Čak 68 velikih droplji (Otis tarda ) u Slovačkoj te čaplja govedarica (Bubulcus ibis ) u Švedskoj. Nikada prije uočene su i obična čakora (Oxyura leucocephala), Orlovi ribari (Haliaeetus leucoryphus) te ogrličaste droplje (Chlamydotis undulata ) u Uzbekistanu, a izabeline bjeloguze (Oenanthe isabellin) u Norveškoj.

Ovogodišnja je zaista bila impresivna zajednička migracija čvoraka, goluba dupljaša, crnoglavih galebova, drozdova... Koji su već došli u mnoge zemlje diljem Europe pa su tako opaženi u velikim jatima u Austriji, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj ili Slovačkoj.

Zemlja s najvećim brojem organiziranih događaja bila je: Nizozemska 150
Zemlja s najviše sudionika Švicarska 5334
Zemlja s najvećim uočenim brojem ptica je Nizozemska s 1.052.681 uočenom jedinkom


Više informacija i slika o Eurobirdwatch 2014 na www.eurobirdwatch.eu

 

HDZPP