Vijesti

“EuroBirdwach 2015” – Vikend promatranja ptica

 

Milijuni ptica ovih će tjedana napustiti Europu i otići u svoja afrička zimovališta. Naše društvo u suradnji sa BirdLife International poziva članove i stanovništvo da uouči priliku te 3. i 4. listopada 2015. otkrije zapanjujući svijet ptičje seobe.

I ove godine nacionalni partneri BirdLife International-a u 37 europskih i srednjeazijskih zemalja pozivaju stanovništvo da promatraju ptice i čuju zanimljivosti o seobi ptica i opasnostima s kojima se suočavaju na svom putu. Promatračnice i informativne točke moći će se pronaći širom kontinenta i svatko će moći nešto naučiti, ili podijeliti svoja znanja o seobi i putovima ptica. Stotine događaja planira se širom Europe.

Nedavno BirdLife International-ovo istraživanje pokazuje kako godišnje na Sredozemlju oko 25 miliona (!) selećih ptica bude ubijeno. A ako i prežive taj masakr, tek moraju prijeći negostoljubivu pustoš Sahare i svladati druge opasnosti - dvaput godišnje. Partneri BirdLife-a zadali su si kao vrhunski prioritet borbu protiv ovog besmislenog, ničim opravdanog, ubijanja.

Za ptice selice od jednake - životne - važnosti su pogodna područja za gniježđenje na sjeveru, sigurna mjesta za odmor dok putuju i odgovarajuća staništa u područjima zimovanja. Cilj je Vikenda promatranja ptica 2015. podići svijest o čudu ptičje seobe i potrebama ptica selica, kako za gniježđenja, tako i tijekom seobe preko Sredozemlja i zimovanja u Africi.

Vikend promatranja ptica godišnja je akcija koja ujedinjuje stotine pojedinačnih aktivnosti. Tada se bilježe viđene ptice i sudionici te se podaci ujedinjuju u europskim centru. Na primjer, prošle godine u 38 zemalja Europe i srednje Azije organizirano je 1.184 događaja, u kojima je sudjelovalo više od 33.000 osoba. A brojevi, kad su ptice u pitanju, zapanjuju još više: viđeno ih je zamalo 7,5 miliona, najviše otkad se akcija organizira!

Ove godine akciju koordinira Nizozemsko društvo za zaštitu ptica, koje je preuzelo ulogu europskog centra za prikupljanje i obradu podataka.

U Hrvatskoj akciju već 20tak godina koordinira Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Na više točaka naše Društvo organizira skupno promatranje ptica, stoga priključite se našim stručnim voditeljima.

Kontakt osoba i koordinator za ovogodišnje promatranje je Željko Vasilik telefon 099/420 24 20

 

BirdLife International je upravo objavio novu studiju o ubijanju i ilegalnom hvatanju ptica u Sredozemlju. Šokantnih 25 miliona ptica se svake godine ulovi i/ili ubije, a Hrvatska daje svoj doprinos sa procijenjenih pola miliona ptica.

Cijela studija se može besplatno skinuti sa slijedećeg linka:

http://www.birdlife.org/illegal-killing


 

HDZPP