Projekti Društva

Poštovani članovi i ljubitelji ptica!

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode poziva Vas da se uključite u tradicionalno zimsko prebrojavanje ptica močvarica koje se na području Hrvatske. Odvija se uvijek prvi ili drugi vikend u siječnju.

Kao i svih ovih godina, ovaj projekt od međunarodnog i nacionalnog značaja organizira se pod vodstvom našeg Društva, te u suradnji sa Zavodom za ornitologiju, javnim ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima te brojnim drugim vladinim i nevladinim organizacijama i promatračima ptica.

Nama je velika čast da svojim sudjelovanjem pomognete ovoj akciji boljeg upoznavanja migracija i biologije ptica vodenih staništa. Kako nam je cilj prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta, smatramo Vašu suradnju neophodnom.

Tijekom 2008. godine izradili smo popis lokaliteta koji sadrži 844 vlažna i močvarna područja na kopnenom dijelu Hrvatske, uključujući odgovarajuće tokove svih rijeka.

Dio mreže vlažnih i močvarnih područja u kopnenem dijelu Hrvatske

Na pojedinim lokalitetima vršena su redovita godišnja zimska prebrojavanja, dok veći dio do sada nije bio ovim prebrojavanjima obuhvaćen. Kako redovita promatranja omogućuju odgovarajuće znanstvene analize i procjene trendova dugoročni cilj nam je osigurati mrežu redovitih promatrača na svim lokalitetima.

U dosadašnjim prebrojavanjima morska obala nikada nije bila dovoljno zastupljena iako na njoj zimuju brojne močvarice. Stoga ćemo tijekom ove i sljedeće godine napraviti mrežu lokaliteta duž obale, koju namjeravamo uvesti u stalan sustav prebrojavanja.

Za siječanjsko prebrojavanje preporučujemo da u navedenom periodu odaberete najpovoljniji dan (ili dane) za prebrojavanje kako bi se izbjegle moguće neprilike koje mogu negativno utjecati na rezultate prebrojavanja (npr. magla, lov, razni radovii sl.).

Mnoge vrste ptica močvarica se ne zadržavaju samo na vodenim staništima (kao npr. galebovi koji se mogu naći na smetlištima, poljima, u lukama itd.) te Vas stoga molimo da osobitu pozornost obratite i na takve lokalitete tj. staništa.

I na kraju – što ćemo prebrojavati tijekom siječnja? Iako je prvenstveno riječ o zimskom prebrojavanju ptica močvarica, uključujemo sve viđene vrste. Stoga Vas pozivamo da nam dostavite Vaša promatranja svih vrsta koje ste određenog dana zabilježili na svom području.

Ako ste voljni sudjelovati u zimskom prebrojavanju molimo Vas da mi tijekom prosinca, tekuće godine, na broj 095/ 909 8753 ili putem E-mail adrese: hdzpp@gmail.com kako bi se mogli dogovoriti oko željenog područja prebrojavanja.

U slučaju dodatnih pitanja molim Vas da mi se bez ustručavanja obratite na gore navedene kontakte.

Unaprijed hvala na suradnji!

Voditelj projekta; Tibor Mikuska

 

Rezultati prebrojavanja EU / Pregledaj rezultate/

Rezultati prebrojavanja HR 1967-2013 godine / Pregledaj rezultate /