Projekti Društva

ŽDRALOVI – SEOBA I ZIMOVANJE!

Na poziv njemačkih kolega i u dogovoru s kolegama iz OD "Naše ptice" iz BiH prihvatili smo koordinaciju za Hrvatsku i BiH europskog projekta istraživanja i zaštite ždralova.

Kako kod nas ždralovi ne gnijezde. Iako su prije nekoliko desetaka godina bili redovita gnjezdarica radi nestanka pogodnih staništa dana ih nema. Službeno su na Crvenom popisu ugroženih vrsta ptica RH kao izumrla vrsta. Nažalost možemo ih samo promatrati tijekom seoba na sjever, radi gnježđenja ili na jug radi zimovanja. Rijetko slijeću pa im u večini slučajeva vidimo u letu u prepoznatljivoj formaciji u obliku slova V. A i prepoznatljivi su po glasnom glasanju prilikom leta, pogotovo ako lete iznad niskih oblaka ili magle.

Ždralovi u letu

Osnovni zadatak, ovog projekta je skupiti što točnije podatke o njihovim selidbenim pravcima i zimovališnim mjestima okupljanja, bez čega je teško ili nemoguće osmisliti uspješne projekte zaštite pa možda i povratka te vrste kao redovite gnjezarice.

Koordinatorica za Hrvatsku i BiH je Davorka Kitonić:
Adresa: Davorka Kitonić, Crepina 44, 20355 Opuzen Hrvatska

Mob: ++ 385 / 98 / 160-16-28, E-adresa: davorka.kitonic@st.t-com.hr

Ždralovi na odmorištu

Stoga, ako bilo gdje opazite ždralove , ispunite priloženi obrazac i pošaljite ga koordinatoru, ili podatke izravno unesite na stranici EuropeanCrane, gdje možete naći i detaljnije informacije o projektu.

Za sva pitanja i nejasnoće obratite se koordinatorici projekta.

Napomena: U Europi se službeno vode tri vrste (sivi ždral Grus grus, ždral krunaš Antropoides virgo i snježni ždral Grus leucogeranus), ali u Hrvatskoj i BiH je dosad sigurno zabilježen samo sivi ždral. Redovito se viđaju za vrijeme seobe i zimi, ali njihova brojnost i mjesta zadržavanja nisu dovoljno poznati. Stoga će svaki Vaš prilog biti više nego dobrodošao.

HDZPP