Vaša pitanja i odgovori

Kao društvo za zaštitu ptica lijepo bih vas molio par savjeta s čim hraniti ptice u ove zimske dane kao što su kosovi, sjenice, stiglici, žune i ostale šumske ptice?

Odgovor;

Od ptica koje se zimi viđaju kod nas prehranjivanje bih podijelio na nekoliko osnovnih skupina. O mjestu gdje se nalazite i vrstama koje očekujete ovisi što biste upotrijebili.

1) ptice koje se hrane sjemenkama (zebe, vrapci, strnadice i sl.)
- Uglavnom se hrane na tlu. Može im se očistiti mali prostor na tlu (pažnja: domaće mačke) ili napraviti hranilica (obična daska na 1 - 1,5 m visine, po mogućnosti natkrivena da ju ne pokrije snijeg). Za zimsko hranjenje dobre su sve vrste sjemenki "za zebe", a najbolje je naći sjemenke suncokreta (pun ulja što daje energiju za hladne dane).
- Nikako ih se ne bi smjelo hraniti kruhom, osobito ne svježim. Kruh nije zdrav, a osim toga ga obožavaju vrapci koji se tada jate na hranilici i tjeraju druge vrste (agresivni su). Ako se ne može izbjeći vrapce, može ih se prevariti tako da se njima da kruh (stari, suhi) na jednom mjestu, a ostalim pticama sjemenje na drugoj hranilici što dalje od vrabaca.
- Da bi ptice što sigurnije došle na hranilicu, postaviti je blizu drveća.

3) ptice koje se hrane voćem (kosovi, drozdovi i sl.)
- Hrane se na tlu. Očistiti im neko zaklonjeno mjesto i staviti narezane jabuke, kruške i slično voće.

4) mali mesožderi koji se hrane na tlu (crvendać, palčić)
- Hrani se na tlu. Sitni čvarci ga sigurno privlače. Naravno, pošto su crvendaći rijetki, čvarke obično prvi nađu vrapci.

5) mali mesožderi koji se hrane na drveću (sjenice, djetlovi)
- Za sjenice je siguran mamac komad slanine/sala obješen na granu. Mora biti što više ("bijele") slanine ("crveno" meso ne jedu). Treba gledati da slanina nije soljena jer to nije zdravo za ptice. Alternativno se može objesiti i komade svježe kosti (lopatica i sl.) na kojima još ima nešto sala. Nužno je objesiti jer tako dolaze samo sjenice i ne ometaju ih vrapci i druge ptice koje se ne znaju hraniti na visećoj hrani.
- Za djetlove i brgljeza treba pokušati salo staviti u platnenu mrežicu i kruto objesiti ili smjesu jednostavno utisnuti u rupu na drvetu. Dodatno se može u otopljeno salo utisnuti sjemenke suncokreta i sl. Vani se takve smjese mogu kupiti već gotove, ne znam ima li toga u dućanima kućnih ljubimaca u Zagrebu.

6) veći mesožderi (sove i dnevne grabljivice)
- Sjemenje kukuruza, pšenice i sl. posuti po tlu. To privlači miševe i voluharice, što pomaže sovama u lovu. Na žalost, sve se odvija noću, pa nemate posebno što za vidjeti.
- Nemojte se loše osjećati ako Vašu hranilicu za svoje potrebe iskoristi kobac ili neka druga grabljivica. One žive od toga da love male ptice, a i love samo onoliko koliko im treba za život. Takav je poredak stvari u prirodi i Vi nemate razloga zbog toga osjećati krivnju. I mala digresija nije u redu da ih u tome ometate, ako se već desi. Ako imate djecu, objasnite im.

7) vodene ptice (patke, labudovi)
- Kukuruz, pšenica i sl. se može posuti na samu obalu ili u plitkoj vodi. Nije ih dobro hraniti kruhom - nije zdrav, makar ga vole.

Odnosno odgovor možete naći i na našim stranicama /OVDJE/

HDZPP