Vaša pitanja i odgovori

Pitanje:

Ovih dana imamo prilike po livadama Gorskog Kotara vidjeti talijanske lovce u lovu na ptice. Love čak i pedesetak metara od kuća. Na pse (na psečje ogrlice) stavljaju vabilice, a vjerojatno koriste i druge vrste vabilica. Bilo bi dobro da osoba nadležna za inspekciju malo prođe po lovištima i izvrši nadzor, a također da se i na obližnjim graničnim prijelazima malo pooštri kontrola dotičnih osoba i vozila!

Odgovor:


Iz Vaše poruke vidljivo je da se navedeni lovci nisu pridržavali propisa Republike Hrvatske (područja do 300 metara od naselja i prometnica nisu uključena u lovišta, korištenje vabilica...). Kao prvo, potrebno je slučaj prijaviti inspektoru zaštite prirode koji rade pod Ministarstvom kulture. Ukoliko ubuduće primijetite takovo ponašanje, vrlo je važno prikupiti neke dokaze. To je vrlo teško jer se fotografija, u pravilu, ne smatra dokazom. Iz iskustva znam da jedino riječ svjedoka o tome da su vabilice ne samo nošene, već i korištene smatra se dokazom. Proces dokazivanja krivnje vrlo je kompliciran, ali znam da su pojedini talijanski lovci kažnjavani izgonom iz RH na određeni broj godina, te da su kažnjavani i lovozakupnici područja na kojima je takav lov bio organiziran. Zato svakako podnesite prijavu Ministarstvu s podacima o lokalitetu i svime što ste vidjeli.

Odnosno možete tu pojavu sa što više činjenica, imena aktera, brojevi registarskih pločica, datumi krivolova...prijaviti našem Društvu. Mi Vam osiguravamo anonimnost, a mi ćemo dalje postupati spram pozitivnih Zakona RH, te o tome podnjeti prijave nadležnim tijelima.

HDZPP