Vaša pitanja i odgovori

Pitanje:

Molio bih vas da mi pomognete oko jednog problema, a problem je slijedeći:
Na krovu moje kuće nalazi se gnijezdo roda, u koje one dolaze već 26 godina. To njihovo stanovanje je ostavilo traga na krovu, tako da je krov jako uništen i trebalo bi ga zamjenit. Molim vas da mi kažete kome bih se mogao obratit u vezi preseljenja gnijezda i da li se mogu dobit neka novčana sredstva za popravak krova?

Odgovor:

Nekoliko županija učestvuje u Projektu Bijele rode, a koji daje poticaje, nepovratna novčana sredstva za popravak krovova, radi sačuvanja rodinih gnijezda. Stoga treba te se prijaviti Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima i vidjeti dali je vaša županija potpisnik tog projekta te zatražiti poticaje.

Ako vaša županija ne dodjeljuje sredstva onda vam molimo da se za probleme vezane za bijele rode javite dr.sci. Jasmini Mužinić na Zavod za ornitologiju HAZU koja se dugi niz godina prati stanje roda u Hrvatskoj i surađuje s tvrtkama, kao što je Hrvatska elektroprivreda, koje postavljaju umjetne platforme na električne stupove. Sigurna sam da će Vas uputiti na ljude koji Vam mogu pomoći. Njezin broj je 01 4825 403.