Vaša pitanja i odgovori

 

Trčeći ujutro Maksimirom već sam par puta zapazio pticu koju na engleskom zove Blue Heron (Ardea Herodias). Ne znam naziv na hrvatskom jeziku, no zanima me da li je ta ptica tu zalutala ili i inače boravi u Maksimiru.

Odgovor

Vaš nalaz Ardea herodias je vrlo zanimljiv jer ona još nije službeno zabilježena u hrvatskoj ornitofauni. Stoga bi bilo vrijedno napraviti nekoliko fotografija, te ih uz opis poslati Zavodu za ornitologiju HAZU (zzo@hazu.hr) i njihovoj komisiji za rijetkosti.

Inače, Ardea herodias je sjeverno-američka vrsta koja se uglavnom ne može vidjeti na području Europe. Samo u nekoliko navrata su prirodnim putem (preletom Atlantika i preko Grenlanda) stigle do najzapadnijih krajeva Europe, prvenstveno Velike Britanije, te se smatraju izuzetno rijetkim i slučajnim vrstama.

Ova vrsta je izgledom vrlo slična europskoj sivoj čaplji, Ardea cinerea, koja je naša najčešća vrsta čaplji. Kako je Vaše promatranje blizu samog zoološkog vrta, moguće je da je ona iz njega "pobjegla". Sa upravom zoološkog vrta bi trebali provjeriti da li je vode u svojoj zbirci životinja.

 

HDZPP