Vaša pitanja i odgovori

 

Stanujem u zgradi u Donjem Miholjcu. Stan koji su kupili moji roditelji u istoj zgradi bio je u vlasništvu jednog umirovljenika koji nije grijao sve sobe, odnosno nije koristio sve dimnjake pa je roda tu izgradila gnijezdo. Kupovinom stana od strane mojih roditelja dimnjak se počeo koristiti, međutim, ne vuče dobro, dimnjačari ga ne mogu očistiti, a moji roditelji su zabrinuti. Molim vas da mi odgovorite što nam je činiti. Postoji i mogućnost premještanja gnijezda, ali ne znamo tko to može učiniti.

Odgovor;

Bijela roda, Ciconia ciconia, je kao rijetka vrsta zašticena temeljem odredbi Zakona o zaštiti prirode, stoga svako uznemiravanje, tjeranje ili ubijanje - osobito u vrijeme gniježđenja - podliježe prekršajnim odredbama. Međutim, zahvaljujući činjenici da naše rode sele na jug i zimuju u Africi, tijekom jeseni i zime moguće je izvršiti potrebno premiještanje ili izmiještanje gnijezda kada se ona nalaze na dimnjacima, el. stupovima i slicnim podlogama.
Bijele rode će napustiti naše krajeve već krajem kolovoza. Stoga je u rujnu moguće srušiti postojeće gnijezdo na dimnjaku kako bi dimnjačari mogli obaviti svoj posao čišćenja dimnjaka. Nakon toga se iznad dimnjaka postavlja platforma za gnijezdo koja će omogućiti gnježđenje roda ali i redovito održavanje dimnjaka. U pravilu, slijedeće proljeće kada se vrate sa zimovanja, rode prihvaćaju takve platforme i na njima izgraduju novo gnijezdo.
U ovom trenutku na području Baranje i Slavonije ima oko 5-6 gnijezda na dimnjacima koje je potrebno izmjestiti tako da će Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode izraditi odgovarajuće platforme, te kontaktirati vlasnike oko njihova postavljanja.

HDZPP