Vaša pitanja i odgovori

Više godina iznad roditeljske kuće, gnijezde mi se ptičice iznad stepenica od ulaza. Tamno smeđe su tijelom ali im je rep boje hrđe, dakle neka vrsta između svijetlosmeđe i smeđe. Selice su i godinama se vraćaju u isto gnijezdo. vretenestaste su građe i najsličnije što sam našla na internetu je vrsta pod eng. nazivom: "Black Redstart". Voljela bih saznati točno o kojoj se vrsti radi i da li je zaštićena.
Imam i par lastavica pa me interesira iz kojeg razloga rade drugo gnijezdo, jer ga nisu radile 20-tak godina i svake se također godine vraćaju. Napravili smo im i prije nosače da im olakšamo ali do ove godine nisu se njima koristile.

Odgovor;

Drago nam je da se bavite promatranjem ptica.
Što se tiče prvog pitanja potpuno ste u pravu što se tiče vrste. Vaše ptičice su mrke crvenrepke Phoenicurus ochruros. One su se relativno nedavno (sredinom i krajem prošlog stoljeća) proširile sa planinskih u nizinske krajeve i uspješno kolonizirale gradove i sela. Stoga i za gniježđenje traže mjesta koja sliče kamenim pukotinama i rupama. One su naravno zaštićene na području RH, ali nisu ugrožene.

Što se tiče lastavica moguće je nekoliko objašnjenja: prvo, ptice ponekad rade drugo gnijezdo kako bi se riješile parazita, osobito stjenica i krpelja, koji se nalaze u gnijezdu i koji onda maltretiraju mlade.
Druga mogućnost jest da se "nešto" desilo sa prošlogodišnjim parom lastavica (uglavnom riječ je o nevoljama na seobi), a da je vama u dvorište stigao novi par, koji onda sebi radi potpuno novo gnijezdo. Točan odgovor bi se mogao saznati jedino da su one prstenovane prstenjem u boji tako da razlikujete svaku pticu ponaosob.

HDZPP