Vaša pitanja i odgovori

Pitanje:

Živim u Zagrebu u Jurjevskoj ulici. Na balkonu imamo kućicu u kojoj ostavljamo pticama hranu. Postava je standardna: sjenice, brgljezi, crvendaći, djetlići, kosovi... No zadnjih 7 dana u posjet nam stižu i tri zlatne vuge. Šaljem Vam pitanje jer im je ponašanje izuzetno neobično. Ne jedu ništa od hrane koju ostavljamo (sjemenke i orasi), nego satima stoje na ogradi balkona i svakih pola minute se zalete u staklo na balkonskim vratima. Otvorili smo vrata jer smo imali osjećaj kao da želi ući. Tada dolete do ulaza u kuću i opet se vrate na ogradu, malo odpjevaju i ponovno ista scena.

Zanima me znate li što može uzrokovati ovakvo neobično ponašanje i što zapravo žele?

Odgovor;

Iako to niste naznačile, pretpostavljam da se radi o mužjacima zlatnih vuga. Pojava koju opisujete tipična je teritorijalno ponašanje kada mužjak u staklu vidi vlastiti odraz i onda nastoji otjerati "suparnika". Slično ponašanje zabilježeno je već i kod crvendaća, sjenica itd.

Kao rješenje predlažemo da vanjski dio stakla privremeno prekrijete kako bi spriječili refleksiju, ali i ozlijeđivanje vuga udarcima u staklo. Sezona gniježđenja je pri kraju, tako da će i teritorijalno ponašanje vuga uskoro završiti

HDZPP