Vaša pitanja i odgovori

 

Imam jedan problem i voljela bih da mi pomognete. Naime, moja majka živi u Rijeci, konkretno Trsat, koji se vodi kao uže gradsko središte. Živi u obiteljskoj kući gdje na izoliranom dijelu okućnice ukupne površine cca. 300-400 m2, moja majka kao kućne ljubimce (dakle, ne za prehranu, uzgoj ili prodaju) drži ptice od kojih većina predstavlja egzotične vrste kineskih kokica, purana. Svaka od navedenih vrsta je u paru i kod moje majke se već nalaze u prosjeku pet do šest godina. Do sada nije bilo nikakvih problema sa susjedima, čak dapače cijelo susjedstvo bilo je oduševljeno idejom da istima u blizini borave raznorazne ptice sa i to u više nego li adekvatnim uvjetima. Međutim, nakon posljednje svađe sa susjedom isti je navedene činjenice službeno i formalno prijavio nadležnom komunalnom redaru. Kako se radi o području grada koje je klasificirano kao uže središte, premda se u naravi radi o području gdje nema visokostambenih zgrada, već veliki gradski park i tek jedan susjed, komunalni redar je mojoj majci odredio rok u kojem bi ista trebala ili preseliti ili eutanizirati svoje ljubimce. Kako se u konkretnoj situaciji odista radi o kućnim ljubimcima koji svako ima svoje ime, to ovim putem umoljavam Naslov da mi pomogne, na koji način i pod kojim uvjetima bi se moglo legalizirati držanje ptica u navedenoj sredini. Napominjem da se radi o Gradu Rijeci, konkretno dijelu pod nazivom Trsat, da nitko od prolaznika nikada nije imao nikakvih primjedbi, kao i da su uvjeti života ptičica više nego li adekvatni.

Odgovor;

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode se prvenstveno bavi zaštitom divljih vrsta ptica, tako da nemamo prevelikog iskustva s kućnim ljubimcima, a do sada nismo imali ovakav problem.

Problem koji ima vaša majka je vezan za komunalne propise koje je propisao grad Rijeka. Ključna informacija koja nedostaje u vašem opisu je broj životinja koje vaša majka drži u dvorištu (10 ili 100 je razlika), te koliko životinja dozvoljavaju lokalni propisi. Pretpostavljam da je komunalni redar vašoj majci napisao nekakvo Rješenje na koje bi se morali imati pravo žaliti. Žalba na rješenje može ali i ne mora zaustaviti njegovo izvršavanje. Stoga je najbolje da s tim rješenjem kontaktirate Ured gradske uprave i tamo potražite pomoć. Pomoć vam vjerojatno mogu pružiti i drugi uzgajivači ptica pjevica (i drugih životinja) iz Rijeke, a možete se obratiti i najbližem Zelenom telefonu koji u pravilu dobro poznaju lokalne i ostale propise.

HDZPP