Vaša pitanja i odgovori

Pitanje:

Našla sam vrapca koji nije mogao da leti. Jedna noga mu je slomljena, a krilo povrijeđeno. Kod mene je već pet dana. Hranila sam ga hljebom i vodom i činilo mi se da se oporavlja, ali danas nije ništa jeo. Zanima me kako mu još mogu pomoći i čime da ga hranim da bi prije ozdravio.

Odgovor;

Nažalost, uz ovako teške ozlijede (vjerojatno ima i unutarnjih povreda) vrlo su male šanse da će vrapčić preživjeti. Trebalo bi ga hraniti sjemenkama, osim suncokretom (koje se mogu nabaviti u bilo kojoj trgovini u odjelu za kućne ljubimce).

Pitanje:
Moj pas je ulovio malog vrapca u dvorištu (u dvorištu na drvetu ima oko 3-4 gnezda). Izvadila sam joj iz njuške ali ne znam šta činiti sa njim. Ne znam iz kojeg gnezda je. (Mali je ali je znao leteti.) Sad je mokar i ne može da leti, i jako je uplašen. Čime da ga nahranim i šta da radim sa njim? Kako da mu dam vode?

Odgovor;

Ako ptić zna već letjeti, najbolje je da ga samo vratite na drvo (da ga psi i mačke ne mogu dohvatiti, a roditelji će nastaviti hraniti. Očito mu treba još samo nekoliko dana da ojača krila i osamostali.

Pitanje:

Jučer poslijepodne sam pokraj svoje zgrade (Siget) primijetila ženku kosa sa spuštenim desnim krilom, ali je imala i kljunić pun kukaca, pa sam pretpostavila da hrani mladunce i da je u redu te da joj krilo tako stoji ili zbog pera koje treba ispasti ili jer je sparno. No, sinoć na povratku kući nakon ponoći, ponovno sam je vidjela na otprilike istom mjestu, trčkarala je oko grmlja i vidjela sam da ne može letjeti. Nije mi naravno dala da joj priđem. I jutros je još bila tamo, odnijeli smo joj hrane, premda s nalaženjem hrane izgleda nema problema, po jučerasnjem ponašanju izgleda da čak i tako ozlijeđena hrani mlade, a i jedan mužjak je bio u blizini. Htjela bih je uhvatiti i odnijeti veterinaru, ali ne znam kako a da je ne ozlijedim. Ako ostane vani, sigurno neće još dugo poživjeti jer će je već pojesti mačka ili druga ptica, a pretpostavljam tj. nadam se da bi, ako je odnesem, mladunci preživjeli čak i ako ih hrani samo mužjak.

Odgovor;

U ovom trenutku najbolji savjet koji vam možemo dati je da sve prepustite majci Prirodi. Naime, čak i da uhvatite ženku, većina veterinara će biti nemoćna tj. neće moći izliječiti slomljeno krilo (to je užasno teško kod ptica, a osobito malih poput pjevica).

S druge strane, iako sa slomljenim krilom, ženka još uvijek može tražiti hranu i hraniti mlade, te time daje neprocjenjivu pomoć mužjaku. Što duže to čini, veća je mogućnost da gniježđenje uspije tj. da mladi odrastu do izlijetanja. U slučaju gubitka jednog od roditelja, onaj drugi vrlo teško može zadovoljiti sve potrebe mladih u gnijezdu (da nije tako ne bi se oba roditelja trudila), i uglavnom dolazi do ugibanja dijela mladih od gladi.

Indirektno možete pomoći postavljanjem odgovarajuće hranilice i stavljanjem dodatne hrane. Također indirektno možete pomoći ako područje čuvate od predatora, osobito domaćih mačaka.

Pitanje:

Na Trgu Ivana Kukuljevića u Zagrebu, Španskom našao sam goluba s slomljenim krilom. Što da radim?

Odgovor;

Nažalost, možete ga samo odvesti veterinaru koji će ga pregledati i dati procjenu da li se krilo može spasiti ili ne. Pregled će vjerojatno trebati platiti. Kod takvih ozljeda (slomljeno krilo) šanse da će ono povratiti punu funkcionalnost su relativno male.

Pitanje:

Mačka je iz gnijezda izbacila malog kosa (čini se po izgledu da je kos mada smo 85% sigurni). Izgleda da nije ozlijeđen. Sad ne znamo što dalje. Pokušali smo mu dati vode na špricu. Lagano prihvaća,ali ne znamo s čime ga hraniti!

Odgovor;

Ako je moguće, pticu je potrebno vratiti u gnijezdo i ograditi ga tako da mačke više ne mogu do njega. Othraniti mlade ptice je izuzetno teško i pokušaji najčešće završavaju fatalno jer čovjek uglavnom nije u mogućnosti osigurati redovito hranjenje i dovoljno topline da bi oni preživjeli. Kosovi svoje mlade hrane hranom životinjskog porijekla (gusjenice i razni drugi kukci) što dodatno otežava othranjivanje.


HDZPP