Vaša pitanja i odgovori

Pitanje:

U Crikvenici sam fotografirao (28.09.2008.) prstenovanog galeba. Kome da pošaljem fotografiju? Koga može interesirati? Na prstenu je oznaka S6HK.

Odgovor;

Sva opažanja prstenovanih ptica potrebno je javiti Zavodu za Ornitologiju u Zagrebu (zzo@hazu.hr) koja je naša krovna ustanova koja organizira prstenovanje ptica u Hrvatskoj. Stoga Vas molim da fotografiju pošaljete izravno njima.
Vezano za Vaš nalaz, da bi on bio potpun, potrebno je odrediti vrstu galeba (što će vjerojatno učiniti djelatnici Zavoda na temelju fotografije), i uvijek je korisno napisati/zabilježiti boju prstena, boju pročitanog koda, te na kojoj nozi se nalazio prsten.

Osim službenog prijavljivanja nalaza, fotografiju možete neslužbeno poslati i na sljedeću web stranicu koja isključivo sadrži fotografije divljih prstenovanih ptica: www.crb-photoguide.com

Pitanje:

Već duže vremena u Bakarskom zaljevu, točnije u Bakarcu, boravi prekrasan labud. Čak je i relativno pitom, naučivši koristiti svoju ljepotu za preživljavanje. Naime, kako prometnica u Bakarcu prolazi tik do mora te je upravo tamo moguć prvi izravni kontakt s njime za one koji dolaze iz unutrašnjosti kontinenta, neodoljiv je prizor vidjeti njega, onako bijelog, kako plovi tirkiznim morem... I većina putnika se tu zaustavi te mu ima nešto za ponuditi, a on to vrlo rado prima. No, ovih dana, točnije: na Božić, idući za Senj, vidio sam da mu je oko vrata, nisko, pri samom korijenu, postavljen neki prsten širine cca 10 cm, zapravo nekakva plastična traka, na kojoj piše 38 AO, ili tako nešto. Budući da sam ovih dana prilično često onuda prolazio, nisam mogao ne zamijetiti da mu ta traka strahovito smeta: previše je stegnuta, te ju on neprestano pokušava kljunom skidati, a i vrat iznad te trake - prema glavi - nije mu više onako sniježno bijeli, vjerojatno zbog poteškoća što mu traka pravi za održavanje perja na tome dijelu. Moja su pitanja: da li se zna tko je labudu mogao postaviti tu oznaku, čemu ona služi i da li je moguće drugačije ga označiti, budući da mu ovako postavljena oznaka strašno smeta.

Vaš labud (ili labudica) je označen u sklopu znanstvenih istraživanja njihove biologije i seobe. Osim plastičnog prstena na vratu, morao bi imati i metalni prsten na nozi koji označava prstenovačku centralu i jedinstveni broj. Iako tako izgleda, ovaj prsten labudovima ne smeta u obavljanju redovitih aktivnosti, uključujući hranjenje, te će se na njega naviknuti. Sva daljnja zapažanja ovog labuda (kao i ostalih prstenovanih ptica) potrebno je slati Zavodu za ornitologiju ( zzo@hazu.hr) s točnim datumom i lokalitetom promatranja. Time ćete znatno doprinijeti poznavanju biologije ove vrste u Hrvatskoj.

Pitanje:

Kako je moguće ustvrditi vlasnika ptice (ili se radi o redovitom prstenjenju)? Naime, već nekoliko dana na balkonu imam goluba, prstenovanog (cro21091 ili takvo što), pitomog. Malo odleti pa se vrati, spava na balkonu itd.

Odgovor:

Kod divljih prstenovanih ptica relativno jednostavno je odrediti "vlasnika" tj. njeno porijeklo jer postoji jasno definiran i razvijen sustav: svaka država ima nacionalnu instituciju (u Hrvatskoj je to Zavod za ornitologiju HAZU, zzo@hazu.hr) kojoj se prijavljuju svi nalazi prstenovanih ptica. Dovoljno je očitati podatke s prstena (koji nose ime institucije koja je prsten izdala), mjesto i datum nalaza i sve to poslati Zavodu i dobit ćete povratnu informaciju o porijeklu nađene ptice.

Kod udomaćenih ptica, koliko je nama poznato, ovakav sustav nije razvijen. Stoga bi se trebalo obratiti odgovarajucem društvu uzgajivača golubova ili pjevica, ili Vama najbližem uzgajivaču radi daljnjih informacija.

Pitanje:

Lastavice redovito svijaju gnijezdo u našoj redionici u Gradini blizu Vrsara (Istra). Ove godine je palo. Četiri ptića su se našla na podu. Stavili smo ih u kutiju od kartona, pričvstili na isto mjesto i mama i tata su ih počeli hraniti. Danas su prvi put letjeli. Možda je to normalno, a možda i nije da laste ne napuštaju mlade u sličnim okolnostima, no baveći se njima cijeli tjedan primjetio sam da obe laste imaju markice na nogama, jedna čak dvije. E sad me zanima što i da li ja mogu nešto učiniti glede markica ili Vi imate neku uputu ili nešto treće. Slikao sam ih i mogu i sliku poslati, ako Vas zanima.

Odgovor;

Vaše opažanje markiranih lastavica je vrlo zanimljivo, te Vas molimo da fotografiju s datumom slikanja i točnim lokalitetom pošaljete na adresu Zavoda za ornitologiju HAZU (zzo(at)hazu.hr) jer je to krovna institucija u Hr kojoj se prijavljuju svi nalazi prstenovanih ptica.

Vaše opažanje da su roditelji othranili mlade, iako je gnijezdo palo, nije neuobičajeno. Da li će ovakvi slučajevi završiti sretno ili nesretno ovisi o mnogo faktora kao što su:

- da li su mladi preživjeli pad

- koliko su ptići stari - ako nisu dovoljno opernatili vjerojatno će ubrzo uginuti zbog pothlađivanja. Što su ptići stariji veća je vjerojatnost da će preživjeti.

- o uloženom tzv. reproduktivnom naporu roditelja - uspostavljanje para, snubljenje, izgradnja gnijezda, leženje jaja, inkubacija i othranjivanje mladih ptica od roditelja zahtijeva velike količine uložene energije (jednako kao i kod ljudi) što se zove reproduktivni napor. Kako sezona gniježđenja odmiče, napor se kumulativno povećava. Iz tih razloga u određenom trenutku reproduktivni napor postaje toliko veliki da se roditeljima "ne isplati" napustiti ptice unatoč nepovoljnim uvjetima (npr. uznemiravanju, nedostatku hrane itd.). Iz tog razloga su i vaše lastavice nastavile othranjivati mlade u kutiji, iako gnijezdo više nije postojalo.

- čistoj sreći da li će netko poput Vas pronaći mlade i pomoći im da preživeHDZPP