Vijesti

 

DABAR NA POLJANSKIM RIBNJACIMA

Poljanski ribnjaci blizu Grešnice među pet su najvećih slatkovodnih ribnjaka u Hrvatskoj, ali i stanište mnogobrojnih vrsta ptica, te dabrova i vidri. Dio su ekološke mreže Hrvatske, Natura 2000 i međunarodno su važno područje za ptice. Netaknuta priroda koja okružuje ribnjake, šaš koji je skrovište i dom raznim životinjama i plava zrcalna voda čine prizor koji privuče svačije oko. Kao fotografu amateru i ljubitelju ptica lako je, u kratkoj šetnji kroz ribnjake, uloviti mnoštvo patki njorki, roda, močvarica, čaplji, čigri, pa i štekavca.

Cijela scena jata koja se kreću nebom, patki koje uzlijeću, pokojem usamljenom orlu ili vrtoglavih čigri u zraku djeluje kao prizor užurbane zračne luke, a žamor dodaje notu cjelokupnom dojmu. No, povremeno se u šašu može čuti šuškanje koje radi pokoja skrivena patka ali i – dabar! Na ovome moram prvenstveno zahvaliti svojoj curi, jer dok sam ja pokušavao uslikati pokoju pticu, ona radoznalo gledala sto to šuška po sasu, a onda radosno uskliknula "Pa to je dabar!". Isprva nisam vjerovao jer sam mislio da ih u tom području niti nema, pogledao sam u smjeru kuda mi je pokazivala, i doista je bio dabar. Nakon nekoliko pokušaja i strpljivog čekanja i osluškivanja svakog šuma, uspio sam uhvatiti malog plivača koji je odmarao u vodi.

Oduševljenju ''ulovom'' objektiva pridonosi i činjenica da se, prema izvorima iz članaka i istraživanja objavljenih na internetu, procjenjuje da dabrova u Hrvatskoj ima tek oko tisuću, a dosad nije zabilježen ni na jednoj fotografiji na lokalitetu na kojem je nastala ova fotografija. Interesantno za dabra je da je isključivi biljojed koji se hrani sa preko 300 biljnih vrsta, monogami su i žive u obiteljima. Brane grade samo kako bi osigurali dovoljnu razinu vode u vodotoku u kojem žive kako bi ulaz u brlog bio pod vodom i na taj način zaštićen od predatora. Nastanjuju močvarna i poplavna područja, te zapravo nije ni čudna njegova pojava na ribnjaku Poljana u Marinom Selu. Svakako osjećam veliku radost što sam imao priliku vidjeti ovo rijetko zaštićeno biće u svom prirodnom okruženju, a posebno hvala dabru koji je strpljivo pozirao nekoliko sekundi za sliku, a zatim otplivao dalje.

Hrvoje Čuk

/Pogledaj sve fotogafije/