Vijesti

Tijekom akcije “Europski dani promatranja ptica 2017”
21 000 učesnika zabilježilo više od 4 miliona ptica selica
-

 

Ovogodišnjim Danima promatranja ptica priključilo se 21 704 osobe u Europi i središnjoj Aziji. To je najveće europsko promatranje ptica, organizirano od 41 nacionalnog partnera BirdLife International-a. Sudjelujući na više od 934 raznih aktivnosti tijekom proteklog vikenda, promatrali su jesensku seobu, put ptica na jug u njihova zimovališta.

Svaki prvi vikend u listopadu, od 1993. godine, Europski dani promatranja ptica teže podići svijest o ptičjim seobama, promovirajući nužnost zaštite ugroženih ptičjih vrsta i njihovih staništa. Nadalje, ovo je prilika da građani promatraju ptice uz pomoć mjesnih ornitologa upoznatih s prirodnim spektaklom koji se svake godine dešava svuda oko nas.

Ove godine, 41 država Europe i središnje Azije učestvovala je u danima promatranja ptica, a 32 su države sudjelovale i u akciji “Brzog izvještavanja” (RIA) sa zapanjujućim rezultatima. Prvi izvještaji govore o 934 akcije s 21 704 učesnika i više od 4 miliona opaženih ptica selica.

Kako milioni ptica putuju ka svojim zimovalištima u Sredozemlju i Africi, dani promatranja ptica potiču ljude svih životnih dobi da promatraju, uživaju i uče o pticama selicama i njihovim nevjerojatnim mogućnostima – ali i opasnostima s kojima se suočavaju na dugom putu. Podaci koje su sakupili nacionalni partneri obrađeni su i objavljeni u Europskom centru, posao kojeg svake godine obavlja drugi partner. Ove godine čast je pripala slovačkom partneru BirdLife-a, a rezultati se mogu vidjeti na stranici www.eurobirdwatch.eu.

Sažetak prikazuje samo kratki pregled nekih od veličanstvenih opažanja tijekom Europskih dana promatranja ptica 2017:

Prva 3 mjesta – najviše organiziranih aktivnosti
1. Mađarska123
2. Nizozemska 120
3. Poljska 112

Prva 3 mjesta – najviše učesnika
1. Mađarska 3919
2. Švicarska 3695
3. Bjelarus 2219

Prva 3 mjesta – najviše viđenih ptica
1. Finska 1 285 000
2. Švedska 980 000
3. Mađarska 479 054

Prva 3 mjesta – najveće koncentracije ptica
1. bjelolica guska 670 000+
2. čvorak 620 000+
3. zebe (bitkavica i nikavica) 545 000+

Hrvatska je već tradicionalni sudionik ove akcije. Ove godine ptice su promatrane u Kopačkom ritu, Lonjskom polju, na Vranskom jezeru, u delti Neretve, Podravini, Zagrebu, Sisku, Vukovaru, Križevcima, Sinju, na ribnjacima Narta i Siščani, na Rabu i drugim mjestima širom zemlje. Ukupno smo zabilježili više od 32 tisuće ptica iz 143 vrste, najviše otkad se akcija organizira kod nas. Najviše je viđeno crnih lisaka (masovno zimuju na Vranskom jezeru), šarenih čvoraka i galebova klaukavaca, a viđene su i kod nas rijetke vrste poput riđe muljače, velike čigre, velikog bukavca itd.

Za više podataka o Danima promatranja ptica pogledajte stranicu: www.eurobirdwatch.eu ili posjetite stranice nacionalnih organizatora u Hrvatskoj (www.biom.hr, www.ptice.hr).

BirdLife International je najveći svjetski savez društava posvećenih zaštiti prirode koji trenutno okuplja 120 organizacija iz cijelog svijeta. Zajedno, oni čine vodeći svjetski autoritet po pitanjima ptica, njihovih staništa te prijetnji i problema s kojima se ptice suočavaju.

Tablicu s rezultarima za Republiku Hrvatsku možete preuzeti na linku ovdje.

 

 

HDZPP